Op Kot in Espero?
Tot september 2011 hadden we in Espero enkel twee leefgroepen. We merkten dat het voor oudere jongeren vaak lastig was om in een leefgroep te verblijven. Vaak maken ze stilaan plannen om zelfstandig te gaan wonen. Daarom startte Espero in september 2011 met een nieuwe woonvorm: 'op kot' in de voorziening. Jongeren kunnen er vanaf 16,5 jaar terecht. We mikken op jongeren die 'nieuwsgierig zijn naar zelfstandigheid'.
'Op kot gaan' verwijst naar wat studenten doen. In de week woon je in de stad waar je studeert, op een eigen kamer. Je deelt badkamer en keuken met andere bewoners. In de weekends ga je meestal naar huis. Het kot van Espero werkt op dezelfde manier: Je hebt je eigen ingerichte kamer. Je deelt keuken en badkamer met één andere kotbewoner. Jullie hebben je eigen ingang, los van de leefgroep. Overdag ga je naar school, of heb je een andere dagbesteding. Na school kom je naar Espero. Doorheen de avond komen begeleiders enkele keren langs, maar zijn ze niet de hele tijd aanwezig. Af en toe kan je aansluiten bij activiteiten, eetmomenten, ... van de adolescenten-leefgroep.
Eén keer per week maak je samen met een begeleider een weekplanning: wanneer ga je boodschappen doen? Hoe vul je je vrije tijd in? Hoe plan je je weekend? Welke belangrijke afspraken heb je? ... Want er komt heel wat kijken bij zelfstandigheid. We verwachten dat je heel wat dingen alleen leert doen. Je beheert bijvoorbeeld zelf een budget om je boodschappen te doen.
Wat is het verschil met BZW (begeleid zelfstandig wonen) en kamertraining (TCK)?
Een eerste verschil is dat je in Espero ook therapie volgt. Er is zowel gezinstherapie als individuele therapie. Op eigen benen staan, dat roept heel wat gevoelens en vragen op. Neen zeggen tegen vrienden omdat je er 's ochtends vroeg uit moet, je eenzaam voelen, dankbaar zijn als je op iemand kan rekenen, boos zijn op je medebewoner die tot laat 's avonds televisie kijkt met het volume op 33, ... . Tijdens gesprekken met begeleiders maken we ruimte voor jouw 1001-vragen. Ook in individuele therapie staan we stil bij wat je meemaakt. Er gebeurt vermoedelijk ook van alles in je relatie met je ouders of familie. Het is zoeken naar de juiste afstand. Je ouders worstelen misschien met loslaten. Jullie willen dingen uit het verleden afronden. Daarom organiseren we ook gezinsgesprekken of gesprekken met andere belangrijke steunfiguren.
Een tweede verschil is dat je op kot zachtjes kan groeien in zelfstandigheid. Er is elke dag ondersteuning, 24u/24u zijn er begeleiders in de buurt. We bouwen geleidelijk aan je zelfstandigheid op.
- In begeleid zelfstandig wonen moet je zelf je eigen studio zoeken, huren, inrichten. Er komt enkele keren per week iemand langs om samen met jou te overlopen wat je bezighoudt. Je moet je al veel meer zelfstandig kunnen behelpen: elke dag koken, vrije tijd invullen, een veel groter budget beheren, ... . Vaak zal een overstap naar begeleid zelfstandig wonen het vervolg zijn van een verblijf op het kot. Met ons kot-aanbod proberen we de overstap van leefgroep naar zelfstandigheid minder groot te maken. We geven je de kans om te proeven en samen te ondervinden of het iets voor jou is. Want je leert immers maar al doende. Misschien merk je na enkele weken dat dit niks voor jou is. Ook dan vinden we een verblijf op kot geslaagd!
- Kamertraining ligt al heel wat dichter bij ons kot-aanbod. In de meeste kamertrainingen heb je ook een eigen studio. Die studio ligt net als ons kot naast/in een voorziening. Er is dus altijd ondersteuning in de buurt. Wij kozen ervoor om keuken en badkamer te delen. Dat heeft twee belangrijke redenen: samenleven is een goede oefening in samen afspraken maken en er is altijd een room-mate in de buurt. Dat kan gezelliger zijn dan 's avonds alleen op je studio eten.
Onderaan deze pagina kan je de volledige 'kot-brochure' met nog een heleboel extra informatie downloaden.

huisreglement_kot.pdf | |
File Size: | 81 kb |
File Type: |
![]()
|
|